Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką: przepis

2021-03-29
M. K.
Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką: przepis
Autor: Shutterstock Szaszłyki drobiowe z papryką.
łatwy
20 min
4

Szaszłyki to doskonałe danie zarówno na grilla, jak i na obiad przygotowywany w piekarniku. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata dla mięsa. Sprawdź jak zrobić szaszłyki drobiowe z zieloną papryką.

SKŁADNIKI

  • pierś z kurczaka
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sok z cytryny
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • rozmaryn
  • łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę pokroić w dość dużą kostkę i odstawić na bok,
  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i włożyć  do marynaty sporządzonej z pozostałych składników. Miseczkę z kurczakiem szczelnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 3-6 godzin.
  • Następnie przygotować szaszłyki nadziewając na przemian paprykę i mięso.
  • Piec na grillu lub w piekarniku (25 minut w temperaturze 180 stopni).
M. K.