Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szaszłyki to doskonałe danie zarówno na grilla, jak i na obiad przygotowywany w piekarniku. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata dla mięsa. Sprawdź jak zrobić szaszłyki drobiowe z zieloną papryką.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka
- 2 zielone papryki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- sok z cytryny
- łyżka otartej skórki z cytryny
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
- rozmaryn
- łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu
- szczypta cukru
- 5 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę pokroić w dość dużą kostkę i odstawić na bok,
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do marynaty sporządzonej z pozostałych składników. Miseczkę z kurczakiem szczelnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 3-6 godzin.
- Następnie przygotować szaszłyki nadziewając na przemian paprykę i mięso.
- Piec na grillu lub w piekarniku (25 minut w temperaturze 180 stopni).