Szaszłyki z szynki i moreli: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Szaszłyki z szynki i moreli to danie idealne na grilla. Najlepiej smakują z polewą przygotowaną na bazie m.in. dżemu morelowego, brązowego cukru i wina.
SKŁADNIKI
- 900 g gotowanej szynki,
- 300 g świeżych moreli,
- 2 zielone papryki.
- Polewa:
- 180 g brązowego cukru,
- 60 g dżemu morelowego,
- 6 łyżek wina lub octu winnego,
- łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego,
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę i oczyszczoną paprykę pokroić w dość dużą kostkę.
- Morele przekroić na pół i usunąć pestki.
- Na szpadki nabijać na przemian kawałki szynki, papryki oraz morele.
- Następnie przygotować polewę. Brązowy cukier zmieszać z dżemem morelowym. Dodać wino, musztardę i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.
- Przygotowane szaszłyki posmarować polewą, ułożyć na ruszcie i piec przez 12 minut nad dobrze rozgrzanym żarem. Podczas pieczenia często obracać szaszłyki i za każdym razem, za pomocą pędzelka, smarować je polewą.