Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku - dobry przepis

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku - dobry przepis
Autor: Shutterstock Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku - dobry przepis
łatwy
20 min
4

Jeżeli szukasz oryginalnej marynaty do szaszłyków z kurczaka, to to jest przepis dla ciebie. Aromatyczne, lekko pikantne i przywodzące na myśl orientalne smaki Indii.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 150 ml naturalnego jogurtu
  • 1 mały kawałek imbiru (lub 2 szczypty suszonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm. 
  • Marynata: jogurt mieszamy z imbirem, czosnkiem, kminem, chilli, kolendrą, kurkumą i sokiem z cytryny. Pokrojonego kurczaka zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
  • Kawałki kurczaka nabić na szpadki, układać na ruszcie i piec około 10-15 minut. Podczas pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę i posmarować pozostałą marynatą. Podawać z zieloną sałatą.
Dagmara Kijanowska