Szaszłyki z piersi kurczaka po indyjsku - dobry przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jeżeli szukasz oryginalnej marynaty do szaszłyków z kurczaka, to to jest przepis dla ciebie. Aromatyczne, lekko pikantne i przywodzące na myśl orientalne smaki Indii.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 1 mały kawałek imbiru (lub 2 szczypty suszonego)
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę o boku 2,5 cm.
- Marynata: jogurt mieszamy z imbirem, czosnkiem, kminem, chilli, kolendrą, kurkumą i sokiem z cytryny. Pokrojonego kurczaka zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
- Kawałki kurczaka nabić na szpadki, układać na ruszcie i piec około 10-15 minut. Podczas pieczenia odwrócić kurczaka na drugą stronę i posmarować pozostałą marynatą. Podawać z zieloną sałatą.