Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami: przepis na grilla
Szaszłyki z krewetek to pyszne danie – idealne, by podać je na wakacyjny obiad lub kolację. Krewetki są delikatne, przygotowanie dania trwa kilka minut. Krewetkowe szaszłyki to doskonały pomysł na romantyczną kolację - krewetki są też afrodyzjakiem...
Zamrożone krewetki dostępne są teraz w każdym większym sklepie. Na opakowaniu oznaczone są nazwą używaną w handlu, np. „black tiger” lub „koktajlowe”. Często też można spotkać oznaczenia 16/20 albo 30/40 lub inne tego typu. Liczby te oznaczają liczbę krewetek na kilogram surowca.
Kiedy wyjeżdżacie na wakacje – szczególnie do ciepłych krajów, możecie kupić świeże krewetki na targach rybnych, i takie są najlepsze. Jeśli jednak zostaniecie w kraju, to w sklepie kupujcie te szare, które nie są poddane obróbce termicznej zaraz po złowieniu. Pomarańczowe krewetki są krótko obgotowane przed zamrożeniem.
Krewetkę przed smażeniem lub gotowaniem obierz z pancerza. Złap za kark i drugą ręką ukręć łepek, teraz wyrwij odnóża i zdejmij pancerz. Opłucz i osusz w ręczniku papierowym. Przewód pokarmowy możesz wyjąć teraz albo po usmażeniu. Z pancerza i głowy możesz zrobić pyszny wywar jako bazę do zupy rybnej.
Ważne, by krewetek nie męczyć długo w wysokiej temperaturze, wystarczą 2–4 minuty w zależności od wielkości krewetki (większe dłużej, mniejsze krócej). Dzięki temu są chrupiące i soczyste, a nie gumowate i coraz mniejsze, jak w przypadku, gdy się je gotuje za długo.
SKŁADNIKI
- 12 szt. krewetek 16/20 „black tiger”
- 2 łyżki oliwy
- 1 strąk chili
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wina białego
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- 6 patyczków grillowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie, aby podczas grillowania się nie przypaliły.
- Krewetki obierz i oczyść. Natnij delikatnie krewetkę wzdłuż pośrodku na grzbiecie i wyjmij ciemną żyłkę – to jest jej przewód pokarmowy. Następnie zamarynuj w sosie, który zrób z: soku z połowy pomarańczy, dwóch łyżek oliwy i ? posiekanej chilli. Trzymaj w marynacie kilka minut.
- Drugą połówkę pomarańczy obierz i podziel na cząstki.
- Pokrój czosnek w cienkie plasterki, posiekaj drobno resztę chili i listki kolendry.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć czosnek i podgrzej, gdy zacznie się smażyć, zalej winem, dodaj chili i poczekaj aż całość lekko odparuje.
- Ponadziewaj po dwie krewetki na przemian z cząstką pomarańczy na patyki i grilluj je z każdej strony po półtorej minuty. Możesz też usmażyć krewetki na patelni grillowej lub zwykłej.
- Polej sosem maślano-winnym i posyp listkami kolendry.