Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami: przepis na grilla

Szaszłyki z krewetek „black tiger” z pomarańczami: przepis na grilla
Autor: Shutterstock Krewetki  black tiger to duże krewetki - idealne do przygotowania z nich szaszłyków.
łatwy
15 min
4

Szaszłyki z krewetek to pyszne danie – idealne, by podać je na wakacyjny obiad lub kolację. Krewetki  są delikatne, przygotowanie dania trwa kilka minut. Krewetkowe szaszłyki to doskonały pomysł na romantyczną kolację - krewetki są też afrodyzjakiem...

Zamrożone krewetki dostępne są teraz w każdym większym sklepie. Na opakowaniu oznaczone są nazwą używaną w handlu, np. „black tiger” lub „koktajlowe”. Często też można spotkać oznaczenia 16/20 albo 30/40 lub inne tego typu. Liczby te oznaczają liczbę krewetek na kilogram surowca.

Kiedy wyjeżdżacie na wakacje – szczególnie do ciepłych krajów, możecie kupić świeże krewetki na targach rybnych, i takie są najlepsze. Jeśli jednak zostaniecie w kraju, to w sklepie kupujcie te szare, które nie są poddane obróbce termicznej zaraz po złowieniu. Pomarańczowe krewetki są krótko obgotowane przed zamrożeniem.

Krewetkę przed smażeniem lub gotowaniem obierz z pancerza. Złap za kark i drugą ręką ukręć łepek, teraz wyrwij odnóża i zdejmij pancerz. Opłucz i osusz w ręczniku papierowym. Przewód pokarmowy możesz wyjąć teraz albo po usmażeniu. Z pancerza i głowy możesz zrobić pyszny wywar jako bazę do zupy rybnej.

Ważne, by krewetek nie męczyć długo w wysokiej temperaturze, wystarczą 2–4 minuty w zależności od wielkości krewetki (większe dłużej, mniejsze krócej). Dzięki temu są chrupiące i soczyste, a nie gumowate i coraz mniejsze, jak w przypadku, gdy się je gotuje za długo.

SKŁADNIKI

  • 12 szt. krewetek 16/20 „black tiger”
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 strąk chili
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wina białego
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • 6 patyczków grillowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Patyczki szaszłykowe namocz w wodzie, aby podczas grillowania się nie przypaliły.
  • Krewetki obierz i oczyść. Natnij delikatnie krewetkę wzdłuż pośrodku na grzbiecie i wyjmij ciemną żyłkę – to jest jej przewód pokarmowy. Następnie zamarynuj w sosie, który zrób z: soku z połowy pomarańczy, dwóch łyżek oliwy i ? posiekanej chilli. Trzymaj w marynacie kilka minut.
  • Drugą połówkę pomarańczy obierz i podziel na cząstki.
  • Pokrój czosnek w cienkie plasterki, posiekaj drobno resztę chili i listki kolendry.
  • Na patelni rozpuść masło, wrzuć czosnek i podgrzej, gdy zacznie się smażyć, zalej winem, dodaj chili i poczekaj aż całość lekko odparuje.
  • Ponadziewaj po dwie krewetki na przemian z cząstką pomarańczy na patyki i grilluj je z każdej strony po półtorej minuty. Możesz też usmażyć krewetki na patelni grillowej lub zwykłej.
  • Polej sosem maślano-winnym i posyp listkami kolendry.