Szaszłyki z warzyw: pomysł na warzywa z grilla

szaszlyki-z-warzyw-pomysl-na-warzywa-z-grilla.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Warzywne szaszłyki to danie nie tylko dla wegetarian - smakują zazwyczaj wszystkim uczestnikom grillowej biesiady
łatwy
20 min
4

Szaszłyki z warzyw pieczone na grillu to idealne danie wegetariańskie na grillową biesiadę. Jest nie tylko efektowne, lecz także bardzo smaczne - również mięsożercy będą zachwyceni. Podajemy przepis na pyszne szaszłyki z warzyw!

Do grillowania nadają się wszystkie warzywa. Należy je piec partiami, zaczynając od najtwardszych - np. na początek idą ziemniaki, marchewki, rzodkwie, buraki, później papryki i bakłażany, a na końcu cukinie, pomidory i cebule. Przed położeniem warzyw na ruszcie trzeba je posmarować oliwą.

SKŁADNIKI

  • 4 małe cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 200 g pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki ziół (np. prowansalskich lub świeżych – bazylia, estragon, tymianek)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki bądź ósemki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki o boku 5 cm.
  • Z opłukanych i obranych pieczarek odcinamy trzonki. Małe sztuki nadziewamy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki.
  • Wszystkie składniki nakłuwamy na przemian na szpadki lub patyczki.
  • Składniki marynaty mieszamy. Przed pieczeniem i w trakcie smarujemy nią szaszłyki, by nie były zbyt suche.
Dagmara Kijanowska
więcej