Szaszłyki z warzyw: pomysł na warzywa z grilla
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szaszłyki z warzyw pieczone na grillu to idealne danie wegetariańskie na grillową biesiadę. Jest nie tylko efektowne, lecz także bardzo smaczne - również mięsożercy będą zachwyceni. Podajemy przepis na pyszne szaszłyki z warzyw!
Do grillowania nadają się wszystkie warzywa. Należy je piec partiami, zaczynając od najtwardszych - np. na początek idą ziemniaki, marchewki, rzodkwie, buraki, później papryki i bakłażany, a na końcu cukinie, pomidory i cebule. Przed położeniem warzyw na ruszcie trzeba je posmarować oliwą.
SKŁADNIKI
- 4 małe cukinie
- 2 średnie cebule
- 200 g pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- marynata:
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki ziół (np. prowansalskich lub świeżych – bazylia, estragon, tymianek)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie kroimy na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki bądź ósemki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki o boku 5 cm.
- Z opłukanych i obranych pieczarek odcinamy trzonki. Małe sztuki nadziewamy w całości, większe dzielimy na pół lub ćwiartki.
- Wszystkie składniki nakłuwamy na przemian na szpadki lub patyczki.
- Składniki marynaty mieszamy. Przed pieczeniem i w trakcie smarujemy nią szaszłyki, by nie były zbyt suche.