Szaszłyki z wątróbki drobiowej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szaszłyki z wątróbki drobiowej to smaczne, lecz oszczędne danie z grilla. Zwyczajne wątróbki zmieniają się w wykwintną potrawę. Grillowane wątróbki drobiowe pochodzą z kuchni tureckiej i są przyrządzane wszędzie tam, gdzie sięgają jej wpływy. Wypróbuj szaszłyków z wątróbki drobiowej i ciesz się ich smakiem w gronie przyjaciół i rodziny.
SKŁADNIKI
- Na około 12 szaszłyków potrzeba:
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 50 dag drobnych ziemniaków
- 25 dag żółtej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej lub mieszanki zmielonych: ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, liści laurowych oraz soli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach.
- Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić (przekroić) na większe kawałki. Zamarynować w przyprawie.
- Paprykę pokroić na kawałki wielkości wątróbki.
- Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
- Nabijać po kolei: wątróbkę, paprykę, ziemniak itd.
- Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły.
- Na koniec można posypać solą i pieprzem, ale to nie jest konieczne.
- Podawać z ulubionym dipem i sałatką.