SZASZŁYKI ze ŚLIWKAMI – sprawdzony przepis na pyszne danie z grilla. Jak je zrobić?
2021-03-27
łatwy
20 min
4
Wykorzystaj sezon na śliwki. Dodaj te słodkie owoce jako składnik wytrawnych szaszłyków – z kiełbaski, ziemniaków, cebuli, papryki. Szaszłyki możesz przygotować na grillu tradycyjnym, elektrycznym, a nawet w piekarniku.
SKŁADNIKI
- SZASZŁYKI:
- 3 średnie ziemniaki
- 40 dag twardych śliwek, na przykład węgierek
- duża cebula
- papryka
- 20 dag kiełbasy
- GLAZURA:
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu śliwkowego lub powideł śliwkowych, opcjonalnie łyżka śliwowicy
- suszony lub świeży majeranek i tymianek
- mielona czerwona papryka
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w łupinkach na półtwardo. Obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki, usuń pestki.
- Cebulę obierz. Pokrój na grubsze cząstki.
- Kiełbasę pokrój w plastry grubości około centymetra.
- Paprykę wydrąż, pokrój w dużą kostkę.
- Z podanych wyżej składników zrób szaszłyki (nadziewaj je na przemian na szpikulce do szaszłyków). Jeśli używasz szpikulców z drewna, namocz je najpierw w zimnej wodzie, by się nie przypaliły na grillu.
- Przygotuj glazurę. Olej połącz ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, sosem śliwkowym (lub powidłami śliwkowymi wymieszanymi z dwoma łyżkami wody). Dodaj ewentualnie śliwowicę. Dopraw mieloną papryką, ziołami oraz pieprzem.
- Szaszłyki grilluj około 20 minut, co jakiś czas smarując je glazurą.