Przepis na grilla. Szaszłyki z łososia Nigelli Lawson
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Przepis na szaszłyk z łososia z grilla według Nigelli Lawson. Znudziły ci się tradycyjne szaszłyki z kurczakiem czy kiełbasą? Co powiesz na szaszłyki z łososia? Do tego w tajskich klimatach - marynowane w mleczku kokosowym. Smakuje jeszcze lepiej niż brzmi, na co gwarancję daje sama wspomniana Nigella Lawson :)
SKŁADNIKI
- 1 zielone lub czerwone chili
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek natki kolendry
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- pół szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 600-700 g filetu z łososia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chili, dymkę, kolendrę włóż do malaksera i miksuj, aż zostaną drobno rozdrobnione. Wyciśnij sok z limonek. Dodaj sos rybny, mleko kokosowe, cukier i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania gęstej pasty.
- Łososia umyj, osusz. Odetnij skórę i sprawdź czy nie pozostały ości. W razie czego je usuń. Pokrój rybę w duże kostki, włóż je do woreczka i zalej marynatą. Zwiąż woreczki i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
- Gdy upłynie czas marynowania, namocz drewniane patyczki w wodzie i ponadziewaj na nie rybę (ok. 3 kawałki na patyczek).
- Rozgrzej grill i piecz ok. 5 minut, obracając, aby ryba przyrumieniła się lekko z każdej strony.