Szaszłyki z ziemniaków i boczku z piekarnika
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Szaszłyki z ziemniaków i boczku pieczone w piekarniku to świetny dodatek do mięsa. Interesująca forma i doskonały smak szaszłyków z ziemniaków i boczku rekompensują wszystkie przygotowania. Szaszłyki z ziemniaków zdobędę uznanie dorosłych i dzieci.
Polecamy także: Pieczone ziemniaki z rozmarynem: jak upiec w piekarniku? oraz Ziemniaki pieczone z czosnkiem i tymiankiem
SKŁADNIKI
- 1 kg młodych ziemniaków
- 30-40 dag wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej lub oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte młode ziemniaki obgotować we wrzątku z dodatkiem soli przez kilka minut, wyjąć z wody i ostudzić. Ostudzone ziemniaki przekroić na pół.
- Boczek pokroić na kwadratowe kawałki, wielkości przekroju ziemniaka.
- Następnie na długie, drewniane patyczki nadziewać kolejno połówkę ziemniaka, boczek i drugą połówkę. Skropić olejem i obsypać przyprawami i ziołami.
- Szaszłyki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Podawać na gorąco.