Szaszłyki po gruzińsku [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
Delfina
Szaszłyki po gruzińsku - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Gruziński przysmak prosto z grilla!
łatwy
30 min
4

Kuchnia gruzińska cieszy się u nas coraz większą popularnością. Dlatego na przyjęcie w gronie rodziny lub przyjaciół warto przygotować szaszłyki w stylu gruzińskim.  Jak zrobić szaszłyki po gruzińsku: z polędwicy wołowej, papryki i boczku.

SKŁADNIKI

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 1 papryka
  • 1 duża cebula
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki przypraw: oregano, papryki, bazylii
  • sól
  • pieprz
  •  
  • ZALEWA:
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie zaczynamy od zalewy. Obieramy czosnek, ścieramy na tarce i łączymy z olejem i octem.
  • Mięso i boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grube talarki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kwadraty wielkości kawałków mięsa i boczku.
  • Mięso i boczek mieszamy z przeprawą do grilla, dodajemy sól oraz pieprz, cebulę, wlewamy zalewę i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
  • Następnie wyjmujemy z lodówki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian: mięso, paprykę, boczek, cebulę, mięso.
  • W czasie smażenia na patelni grillowej lub kuchennym grillu możemy szaszłyki smarować wodą wymieszaną z olejem.
  • Co jakiś czas należy je obracać, by smażyły się na każdej stronie.
  • Do szaszłyków możemy podać pieczywo, pieczone ziemniaki i koniecznie ostrą musztardę.
Delfina