Szaszłyki po gruzińsku [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kuchnia gruzińska cieszy się u nas coraz większą popularnością. Dlatego na przyjęcie w gronie rodziny lub przyjaciół warto przygotować szaszłyki w stylu gruzińskim. Jak zrobić szaszłyki po gruzińsku: z polędwicy wołowej, papryki i boczku.
SKŁADNIKI
- 60 dag polędwicy wołowej
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 20 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki przypraw: oregano, papryki, bazylii
- sól
- pieprz
- ZALEWA:
- 2 łyżki octu winnego,
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie zaczynamy od zalewy. Obieramy czosnek, ścieramy na tarce i łączymy z olejem i octem.
- Mięso i boczek kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w grube talarki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kwadraty wielkości kawałków mięsa i boczku.
- Mięso i boczek mieszamy z przeprawą do grilla, dodajemy sól oraz pieprz, cebulę, wlewamy zalewę i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
- Następnie wyjmujemy z lodówki i nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian: mięso, paprykę, boczek, cebulę, mięso.
- W czasie smażenia na patelni grillowej lub kuchennym grillu możemy szaszłyki smarować wodą wymieszaną z olejem.
- Co jakiś czas należy je obracać, by smażyły się na każdej stronie.
- Do szaszłyków możemy podać pieczywo, pieczone ziemniaki i koniecznie ostrą musztardę.