Szaszłyki z cielęciny z warzywami: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szaszłyki z cielęciny z warzywami są delikatne i soczyste. Smakują każdemu, przede wszystkim zaś dzieciom. Sprawdź nasz przepis podczas najbliższej grillowej biesiady!
SKŁADNIKI
- 50 dag cielęciny
- 2 papryki
- 4 cebule
- 7 pieczarek
- 1 zgrabna cukinia
- Marynata:
- 0,5 szklanki oleju
- majeranek
- zioła prowansalskie
- liść laurowy
- ziele angielskie,
- przyprawa typu jarzynka - najlepiej domowa
- sól
- 10 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień przed planowanym gilem marynujemy mięso, aby do następnego dnia doskonale przeszło smakiem wszystkich przypraw. Marynata: do głębokiej miski wlewamy olej, wsypujemy pół łyżeczki soli, dodajemy jarzynkę, dużą ilość majeranku, trochę ziół prowansalskich, dużo pieprzu grubo mielonego, zgnieciony czosnek, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Mieszamy.
- Mięso kroimy w zgrabne kwadraciki, wkładamy do miski, mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 24 godziny, od czasu do czasu można przemieszać.
- Paprykę kroimy w kwadraciki, grzybki w grube plasterki, cukinie i cebule w plastry.
- W dowolny sposób nadziewamy na szaszłyki wszystkie warzywa i mięso, tłuszczu z marynaty nie wylewamy, gdyż w trakcie pieczenia warto od czasu do czasu polać nią szaszłyki, aby się nie spiekły i były jeszcze bardziej aromatyczne.