Szaszłyki z cielęciny z warzywami: przepis

2021-03-29
Agnieszka Błaut
Szaszłyki z cielęciny z warzywami: przepis
Autor: Shutterstock Szaszłyki z mięsa  cielęcego i warzyw - pyszny przepis na grilla
łatwy
30 min
4

Szaszłyki z cielęciny z warzywami są delikatne i soczyste. Smakują każdemu, przede wszystkim zaś dzieciom. Sprawdź nasz przepis podczas najbliższej grillowej biesiady!

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 50 dag cielęciny
  • 2 papryki
  • 4 cebule
  • 7 pieczarek
  • 1 zgrabna cukinia
  • Marynata:
  • 0,5 szklanki oleju
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • liść laurowy
  • ziele angielskie,
  • przyprawa typu jarzynka - najlepiej domowa
  • sól
  • 10 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień przed planowanym gilem marynujemy mięso, aby do następnego dnia doskonale przeszło smakiem wszystkich przypraw. Marynata: do głębokiej miski wlewamy olej, wsypujemy pół łyżeczki soli, dodajemy jarzynkę, dużą ilość majeranku, trochę ziół prowansalskich, dużo pieprzu grubo mielonego, zgnieciony czosnek, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Mieszamy.
  • Mięso kroimy w zgrabne kwadraciki, wkładamy do miski, mieszamy z marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 24 godziny, od czasu do czasu można przemieszać.
  • Paprykę kroimy w kwadraciki, grzybki w grube plasterki, cukinie i cebule w plastry.
  • W dowolny sposób nadziewamy na szaszłyki wszystkie warzywa i mięso, tłuszczu z marynaty nie wylewamy, gdyż w trakcie pieczenia warto od czasu do czasu polać nią szaszłyki, aby się nie spiekły i były  jeszcze bardziej aromatyczne.
Agnieszka Błaut