Szaszłyki z karkówki: przepis, składniki, przygotowanie

2021-03-29
Szaszłyki z karkówki: przepis, składniki, przygotowanie
Autor: Shutterstock Szaszłyki z karkówki są doskonałe z grilla
łatwy
20 min
4

Szaszłyki z karkówki nie są tradycyjnym daniem z ojczyzny szaszłyków, lecz polską wariacją na ich temat. Wieprzowe szaszłyki pieczone na otwartym ogniu są pyszne i soczyste. Warto spróbować szaszłyków z karkówki. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • oraz na marynatę:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • po 1 łyżce majeranku, rozmarynu, szałwii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przeciskamy przez praskę czosnek, rozcieramy z solą, dodajemy olej, sos sojowy, musztardę, miód i alkohol. Całość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • Mięso kroimy w kostkę ok. 3x4 cm i obtaczamy marynatą. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
  • Drewniane patyczki moczymy w wodzie, metalowe smarujemy olejem.
  • Marynowane mięso nadziewamy na patyczki.
  • Grillujemy polewając pozostałą marynatą po wierzchu.