Szaszłyki z karkówki: przepis, składniki, przygotowanie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Szaszłyki z karkówki nie są tradycyjnym daniem z ojczyzny szaszłyków, lecz polską wariacją na ich temat. Wieprzowe szaszłyki pieczone na otwartym ogniu są pyszne i soczyste. Warto spróbować szaszłyków z karkówki.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- oraz na marynatę:
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mocnego alkoholu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- po 1 łyżce majeranku, rozmarynu, szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przeciskamy przez praskę czosnek, rozcieramy z solą, dodajemy olej, sos sojowy, musztardę, miód i alkohol. Całość doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Mięso kroimy w kostkę ok. 3x4 cm i obtaczamy marynatą. Zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
- Drewniane patyczki moczymy w wodzie, metalowe smarujemy olejem.
- Marynowane mięso nadziewamy na patyczki.
- Grillujemy polewając pozostałą marynatą po wierzchu.