Szaszłyki rybne z mintaja
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szaszłyki rybne z mintaja to doskonały pomysł na kolorowy obiad lub kolację. Można je podawać z ryżem lub pieczywem, w towarzystwie sosu do ryb.
SKŁADNIKI
- 30 dkg mrożonych filetów z mintaja lub innej ryby
- 15 dkg małych pieczarek
- 2 cebule
- 35 dkg wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk czerwonej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby rozmrozić w temperaturze pokojowej. Osuszyć.
- Filety i boczek pokroić w kawałki – około 2 x 2 cm.
- Pieczarki umyć, obrać, większe przekroić na pół. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore kawałki. Cebulę pokroić w talarki.
- Na szpadki (lub wykałaczki) do szaszłyków nakłuwać kolejno boczek, rybę, pieczarki, cebulę i paprykę. Oprószyć solą i pieprzem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku. Podawać z ryżem lub pieczywem.