Szaszłyki drobiowe na ostro

2021-03-29
Szaszłyki drobiowe na ostro
Autor: Shutterstock Pamiętaj, żeby szaszłyki piec na aluminiowych tackach.
łatwy
20 min
4

Wykorzystaj ładną pogodę na grillowanie. Nawet najprostsze potrawy smakują lepiej zjadane na świeżym powietrzu, w gronie przyjaciół. Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy żeberek wrzuć na ruszt mięso kurczaka i warzywa. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg filetów z piersi indyka
  • po strąku czerwonej
  • zielonej i żółtej papryki
  • 30 dag małych pieczarek
  • ząbek czosnku
  • po 10 ziaren jałowca i pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • po 2 łyżki musztardy i keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek posiekaj. Ziarna jałowca i pieprzu utłucz, wymieszaj z olejem, musztardą, keczupem i czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę, zalej marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Ze strąków papryki usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść. Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, paprykę
    i pieczarki.
  • Szaszłyki połóż na ruszcie i piecz ze wszystkich stron 15–20 minut.