Szaszłyki drobiowe na ostro
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wykorzystaj ładną pogodę na grillowanie. Nawet najprostsze potrawy smakują lepiej zjadane na świeżym powietrzu, w gronie przyjaciół. Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy żeberek wrzuć na ruszt mięso kurczaka i warzywa.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg filetów z piersi indyka
- po strąku czerwonej
- zielonej i żółtej papryki
- 30 dag małych pieczarek
- ząbek czosnku
- po 10 ziaren jałowca i pieprzu
- 4 łyżki oleju
- po 2 łyżki musztardy i keczupu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek posiekaj. Ziarna jałowca i pieprzu utłucz, wymieszaj z olejem, musztardą, keczupem i czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę, zalej marynatą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Ze strąków papryki usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść. Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, paprykę
i pieczarki. - Szaszłyki połóż na ruszcie i piecz ze wszystkich stron 15–20 minut.