Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie [PRZEPIS NA GRILL]
Grillowana pierś z kurczaka potrzebuje wyrazistej w smaku marynaty, by po zgrillowaniu miała smak. Wypróbuj przepis na szaszłyki w pomarańczowo-imbirowej marynacie. Na pewno przypadnie ci do gustu, jeśli lubisz orientalne smaki.
SKŁADNIKI
- 1 cała pierś z kurczaka
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 korzeń imbiru ok. 2 cm - drobno posiekany
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm.
W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trochę soli.
Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min.
Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy.
Grill mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.
Podajemy z dipem jogurtowym.