Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie [PRZEPIS NA GRILL]

2021-03-29
Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie [PRZEPIS NA GRILL]
Autor: Shutterstock Szaszłyki z kurczaka w pomarańczowo-imbirowej marynacie [PRZEPIS NA GRILL]
łatwy
20 min
4

Grillowana pierś z kurczaka potrzebuje wyrazistej w smaku marynaty, by po zgrillowaniu miała smak. Wypróbuj przepis na szaszłyki w pomarańczowo-imbirowej marynacie. Na pewno przypadnie ci do gustu, jeśli lubisz orientalne smaki.

SKŁADNIKI

  • 1 cała pierś z kurczaka
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1 korzeń imbiru ok. 2 cm - drobno posiekany
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy i osuszamy. Przygotowaną pierś ścinamy w połowie wysokości, uzyskujemy w ten sposób dwie części o wysokości ok 1 cm. Każdą z części kroimy wzdłuż na paski szerokości ok 1 cm. 

    W misce przygotowujemy marynatę mieszając: wyciśnięty sok z pomarańczy, oliwę z oliwek, drobno posiekany imbir, drobno posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy trochę soli. 

    Do marynaty przekładamy pokrojonego kurczaka, całość mieszamy, odstawiamy do lodówki na 20 min. 

    Po wyjęciu z lodówki paski kurczaka nawlekamy harmonijkowo na patyki szaszłykowe. Ilość mięsa na jednym patyku zależy od wielkości porcji, które lubimy. 

    Grill mocno rozgrzewamy, układamy szaszłyki i grillujemy ok 2 min. z każdej strony lub do momentu kiedy szaszłyki będą ładnie przypieczone.

    Podajemy z dipem jogurtowym.