Szaszłyki z łososiem i śliwką: przepis Anny Starmach
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Anna Starmach proponuje szybki przepis na szaszłyki z łososiem i suszonymi śliwkami, podawane z sosem pomarańczowym. Sprawdź, jak zrobić szaszłyki łososiowe Ani Starmach, rewelacyjną przekąskę na imprezę albo zamiennik klasycznego wigilijnego karpia!
SKŁADNIKI
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- garść suszonych śliwek
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżka sezamu
- papryczka chili
- sok z cytryny
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- cynamon
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z łososia pokój na małe kawałki.
- Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy i posmaruj nim łososia.
- Kawałki łososia nabij na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z suszonymi śliwkami. Posyp szaszłyki sezamem.
- Szaszłyki smaż na patelni lub podpiecz w piekarniku.
- Sok z pomarańczy mocno odparuj, dodaj starty imbir, cynamon, papryczkę chili.
- Szaszłyki podawaj z sosem pomarańczowym.