Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kolejna propozycja szaszłyków drobiowych, tym razem z indyka i cukinii. Wyglądają bardzo ciekawie, gdyż składają się z rulonów.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 3 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 3 łyżki musztardy
- pieprz, sól
- 6 cienkich plastrów piersi indyka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.
- Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę. Listki bazylii odrywam od łodyżek.
- Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrawam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem. Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem.
- Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.