Szaszłyki z indyka i cukinii - atrakcyjna i zdrowa przekąska

2021-03-29
Szaszłyki z cukinii i indyka
Autor: Shutterstock Szaszłyki z cukinii i indyka
łatwy
20 min
4

Kolejna propozycja szaszłyków drobiowych, tym razem z indyka i cukinii. Wyglądają bardzo ciekawie, gdyż składają się z rulonów.

 

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 6 łyżek pikantnego keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • pieprz, sól
  • 6 cienkich plastrów piersi indyka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myję i kroję wzdłuż w cienkie plasterki, które wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody i blanszuję 3 minuty. Potem przelewam zimną wodą i odcedzam.
  • Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Mieszam czosnek, keczup i musztardę. Listki bazylii odrywam od łodyżek.
  • Plastry piersi indyka opłukuję, osuszam i lekko rozbijam. Następnie przekrawam wzdłuż na pół i smaruję mieszanką z keczupem. Nakładam listki bazylii, plasterki cukinii i zwijam w rolady. Na szpadki nadziewam po 2 rolady. Doprawiam je solą i pieprzem.
  • Grilluję 10 minut obracając, aby opiekły się z każdej strony.