Zapasy kaszy - jak je wykorzystać do przygotowania pysznych i pożywnych posiłków
Kasza właściwie przechowywana - to znaczy w chłodzie i bez dostępu wilgoci - jest dobra do spożycia przez wiele miesięcy. Ale w końcu nie po to ją kupujemy, aby leżała. Tym bardziej, ze można z niej przygotować znakomite dania na różne okazje i pory dnia. Podpowiadamy, co smacznego zrobić z różnych rodzajów kaszy.
Spis treści
Kasze należą do produktów sypkich, o długim terminie przydatności do spożycia. Można je przechowywać na we kilka miesięcy bez uszczerbku na ich jakości i wartości odżywczych. Jednak pod pewnymi warunkami. Miejsce, w którym przechowywane są produkty sypkie musi być przede wszystkim suche. Zawilgotniała kasza szybko spleśnieje i nie będzie się nadawała do użytku. Dlatego najlepiej trzymać ją w spiżarni lub szafce z dala od źródła wilgoci, dobrze, żeby miejsce to miało dobra wentylację i niezbyt wysoką temperaturę. Idealne do przechowywania kaszy są płócienne woreczki zawieszone w suchej, ciemnej spiżarni. Jeśli nie mamy takiego miejsca, kaszę możemy przetrzymywać w kuchennej szafce, w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku.
Z różnego rodzaju kasz możemy przygotować naprawdę różnorodne, zdrowe i wartościowe posiłki. Nie powinno ich więc zabraknąć w naszej kuchni i w naszym menu.
Kasza na śniadanie
Koktajl malinowy z kaszą jaglaną
Kasza jaglana z bakaliami zamiast owsianki
Zupy z kaszą
Rozgrzewający krupnik z kaszą jęczmienną
Zupa grzybowa z kaszą pęczak i fasolą
Francuska zupa pieczarkowa z kaszą i kurczakiem
Kasza na obiad
Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami
Najlepsza kasza gryczana z pomidorami
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Zapiekanka z kaszy gryczanej i drobiu
Gulasz z indyka z kaszą bulgur
Sałatki z kaszą
Pęczak z fetą, kurkami i groszkiem
Sałatka z kaszy kuskus z warzywami
Kuskus z awokado, orzechami i fetą
Sałatka owocowa z kaszą kuskus i rukolą
Kasza na kolację
Kasza gryczana zapiekana z białym serem
Kasza na deser
Kasza manna zapiekana z owocami
Sernik z kaszą manną i sosem truskawkowym
Jabłka prażone z kaszą jaglaną i migdałami
Ciasto dyniowe z orzechami i kaszą manną