Kasza krakowska na słodko: pomysłowy przepis
2021-03-29
średni
100 min
4
Kasza krakowska była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy krakowskiej
- 5 jajek
- 1/2 litra mleka
- 6 dag masła
- 1/2 laski wanilii
- 15 dag cukru
- starta skórka z cytryny
- 10 dag rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę rozetrzyj z jajkiem, wysusz, ziarna rozetrzyj w palcach. Zalej wrzącym mlekiem z masłem, włóż rozciętą wanilię i zagotuj.
- Gdy kasza zacznie gęstnieć, zapiekaj ją 45 minuty w 180°C. Wystudź, usuń wanilię.
- Cukier utrzyj z żółtkami do białości, dodaj skórkę cytrynową, wymieszaj z kaszą, rodzynkami i pianą z białek. Zapiecz w natłuszczonej formie ok. 40 minut.