Banany i kasza gryczana - jak z tego przyrządzić pyszne błyskawiczne śniadanie?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kasza gryczana i banany? Dziwnie brzmi? To smaczna i zdrowa propozycja dania na śniadanie. Sprawdź, jak je zrobić.
Potrawa, którą proponujemy, sprawdzi się zarówno jako śniadanie (zwłaszcza pierwsze, jedzone w domu), obiad czy deser, jak i jako kolacja. Oba wykorzystane składniki są bardzo zdrowe.
SKŁADNIKI
- 2 torebki białej kaszy gryczanej
- 4 banany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wlewamy wodę do garnka, solimy ją niewielką ilością soli himalajskiej lub morskiej i gotujemy.
- W tym samym czasie blendujemy pokrojone na kawałki banany .
- Do gotującej się wody wsypujemy ziarna kaszy z dwóch torebek (a torebki wyrzucamy).
- Gotujemy około 15-20 minut pod przykryciem. Następnie wylewamy zawartość garnka do durszlaka i chłodzimy ją strumieniem zimnej wody. Nakładamy porcje kaszy na talerze, dodajemy do nich mus bananowy i mieszamy.