Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami: po prostu pyszota!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami to pyszne danie idealne na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem grzybowym lub po prostu ze śmietaną.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g kaszy gryczanej
- 50 g masła
- 150-200 g pieczarek
- 1 cebula
- 80-100 g sera żółtego, startego
- sól i pieprz do smaku
- masło do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę gryczaną ugotować w osolonym wrzątku.
- Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę pokroić drobno.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i cebulę, udusić.
- Na dno formy posmarowanej masłem, wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, na kaszę wyłożyć połowę usmażonych pieczarek oraz połowę startego sera.
- Następnie znowu wyłożyć kaszę, na to pieczarki i ser.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 10-15 minut.