Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kasza jaglana jest doskonałą bazą do tworzenia potraw na słodko i wytrawnie. Można z niej przygotować pyszne racuchy z cynamonem - doskonały zdrowy i rozgrzewający deser.
SKŁADNIKI
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 banany
- 2 jajka
- łyżka cynamonu lub kakao
- 2 łyżeczki masła orzechowego (lub 4 małe kostki czekolady deserowej)
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać pokrojone i rozgniecione widelcem banany, roztrzepane jajka oraz łyżkę cynamonu lub kakao.
- Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
- Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć łyżką po porcji ciasta.
- Smażyć racuchy, aż się zrumienią i przewrócić na drugą stronę.
- Na upieczoną, gorącą stronę racuchów położyć po połowie łyżeczki masła orzechowego lub po kostce czekolady.