Pieczone pierożki z kasza gryczana i twarogiem: przepis na pyszną przekąskę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pieczone pierożki z kasza gryczana i twarogiem to przepis na pyszną przekąskę. Kruche ciasteczka z wytrawnym nadzieniem pasują na rodzinne spotkania i imprezy plenerowe.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 jajko rozkłócone z mlekiem
- Nadzienie:
- 1 torebka kaszy gryczanej, 100 g
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 150 g twarogu półtłustego
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze nożami posiekać mąkę z masłem, dodać śmietanę i odrobinę soli. Wymieszać i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. Przestudzić.
- Cebulę pokroić w drobno, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
- Ser zmielić w malakserze. Zioła drobno posiekać.
- Wymieszać kaszę z twarogiem, ziołami, zeszkloną cebulką razem z tłuszczem na którym się smażyła. Spróbować i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wykroić krążki lub kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu, złożyć brzegi razem i dobrze zalepić.
- Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 10-15 minut lub do zrumienienia.