Kasza gryczana zapiekana z białym serem: przepis

Kasza gryczana zapiekana z białym serem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Z kaszy gryczanej można przygotować smaczną i pożywną zapiekankę
łatwy
50 min
4

Kasza gryczana jest bardo zdrowa - dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Jak ją przyrządzać, by się nie znudziła? Proponujemy kaszę gryczaną zapiekaną z serem - pyszne danie nie tylko dla jaroszy.

SKŁADNIKI

  • szklanka suchej kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka śmietany
  • 1/2 kg tłustego białego sera
  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • szczypta mielonej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu rozgrzać olej, wsypać suchą kaszę i smażyć ją przez 3 minuty, cały czas mieszając.
  • Następnie kaszę zalać gorącą wodą i dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wtedy rondel przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
  • Jajka lekko ubić z solą, pieprzem i zieleniną. Ser rozdrobnić i wymieszać z nim jajka.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego pół kaszy, na nią cały ser, przykryć pozostałą kaszę.
  • Powierzchnię wyrównać, zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana lekko się zarumieni.
Marta Balko
więcej