Kasza gryczana zapiekana z białym serem: przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kasza gryczana jest bardo zdrowa - dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Jak ją przyrządzać, by się nie znudziła? Proponujemy kaszę gryczaną zapiekaną z serem - pyszne danie nie tylko dla jaroszy.
SKŁADNIKI
- szklanka suchej kaszy gryczanej
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- szklanka śmietany
- 1/2 kg tłustego białego sera
- 2 jaja
- sól, pieprz
- szczypta mielonej papryki
- 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu rozgrzać olej, wsypać suchą kaszę i smażyć ją przez 3 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie kaszę zalać gorącą wodą i dodać paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wtedy rondel przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Jajka lekko ubić z solą, pieprzem i zieleniną. Ser rozdrobnić i wymieszać z nim jajka.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego pół kaszy, na nią cały ser, przykryć pozostałą kaszę.
- Powierzchnię wyrównać, zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana lekko się zarumieni.