Gołąbki po małopolsku - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gołąbki nadziewane kaszą i tartymi ziemniakami. Sprawdź, jak zrobić gołąbki po małopolsku.
SKŁADNIKI
- dużą główkę białej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 5 cebul średniej wielkości
- 2 czerstwe kajzerki
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- szklanka kaszy gryczanej
- pieprz
- 2 cebule
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżeczka oleju
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kapusty wykroić głąb, po czym włożyć główkę do wrzącej wody i obgotować.
- Kolejno zdjąć liście.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworkach.
- Zetrzeć 2 cebule, a resztę pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
- Dodać namoczone i odciśnięte bułki.
- Kasze sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z niewykorzystanymi liśćmi kapusty.
- Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić pieprzem i solą.
- Farsz nałożyć na liście, zwinąć gołąbki, układać ciasno w garnku, zalać wrzątkiem i dusić na wolnym ogniu lub w piekarniku. Gdy gołąbki będą zupełnie miękkie, przyrządzić sos.
- Cebulę posiekać i przyrumienić mocno na tłuszczu. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru.
- Ciągle mieszając, doprawić do wrzenia i zestawić potrawę z ognia.
- Gołąbki wyłożyć na półmisek i polać sosem.