Kasza bulgur z mangoldem - pomysł na ciepłą i zdrową kolację
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Mangold wraca na polskie stoły - warto więc znać choć kilka przepisów na to zdrowe i smaczne warzywo. Jednym z łatwiejszych do przygotowania jest kasza bulgur z mangoldem - znakomita jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także jako dodatek do innych potraw.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy bulgur (przygotowana wg przepisu na opakowaniu)
 - 3-4 liście mangolda
 - 1 szalotka
 - 3 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - oliwa
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.
 - Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i chwilę podsmażyć.
 - Dodać posiekany czosnek, dorzucić mangolda i chwilę blanszować. Doprawić pieprzem i solą.
 - Dodać ugotowany bulgur i całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.
 - Bulgur z mangoldem to znakomita propozycja jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, jak i potraw z innych warzyw.