Kasza bulgur z mangoldem - pomysł na ciepłą i zdrową kolację

2021-03-29
Kasza bulgur z mangoldem
Autor: Shutterstock Kasza bulgur z mangoldem (boćwiną, liściastym burakiem) to pyszne danie na lato. 
łatwy
20 min
4

Mangold wraca na polskie stoły - warto więc znać choć kilka przepisów na to zdrowe i smaczne warzywo. Jednym z łatwiejszych do przygotowania jest kasza bulgur z mangoldem - znakomita jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także jako dodatek do innych potraw.

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy bulgur (przygotowana wg przepisu na opakowaniu)
  • 3-4 liście mangolda
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.
  • Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i chwilę podsmażyć.
  • Dodać posiekany czosnek, dorzucić mangolda i chwilę blanszować. Doprawić pieprzem i solą.
  • Dodać ugotowany bulgur i całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.
  • Bulgur z mangoldem to znakomita propozycja jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, jak i potraw z innych warzyw.