Kasza bulgur z mangoldem - pomysł na ciepłą i zdrową kolację
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mangold wraca na polskie stoły - warto więc znać choć kilka przepisów na to zdrowe i smaczne warzywo. Jednym z łatwiejszych do przygotowania jest kasza bulgur z mangoldem - znakomita jako samodzielne danie na lunch lub kolację, a także jako dodatek do innych potraw.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy bulgur (przygotowana wg przepisu na opakowaniu)
- 3-4 liście mangolda
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mangolda umyć i pokroić liście na 3-centymetrowe kawałeczki, a łodyżki na mniejsze części.
- Na patelni podgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i chwilę podsmażyć.
- Dodać posiekany czosnek, dorzucić mangolda i chwilę blanszować. Doprawić pieprzem i solą.
- Dodać ugotowany bulgur i całość podgrzewać jeszcze przez chwilę.
- Bulgur z mangoldem to znakomita propozycja jako dodatek do dań mięsnych, rybnych, jak i potraw z innych warzyw.