Mangold, inaczej boćwina. Renesans zapomnianego warzywa

Mangold, inaczej boćwina

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Boćwina to warzywo idealne dla osób odchudzających się, a także dla diabetyków. Posłuży również kobietom ciężarnym.

Mangold, znany kiedyś jako boćwina (nie mylić z botwinką) ma mięsiste liście na długich łodyżkach, wyglądem przypominające kapustę pak-choi. Mangold to nic innego jak odmiana buraka liściowego. W smaku przypomina szpinak i kalarepkę, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych.

Mangold ma charakterystyczne mięsiste liście na długich łodyżkach, wyglądem przypominające kapustę pok-choi. Jednak ta roślina to odmiana buraka liściowego, nie ma nic wspólnego z kapustą. W kuchni polskiej nosiła dawniej nazwę boćwiny, teraz częściej występuje jako burak liściowy albo właśnie mangold. Nie jest to wynalazek ostatnich lat, tylko zapomniane warzywo, które teraz, z racji swoich właściwości wraca do łask. Mangold w smaku przypomina szpinak i kalarepkę, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych.

 Mangold można kupić w sklepach z żywnością z całego świata lub dobrych delikatesach.  Znajdziemy go także na biobazarach, a czasem na  lokalnych targach. Bez trudu dostaniemy nasionka buraka liściowego do wysiania w ogrodzie. Są bardzo łatwe w uprawie i niezwykle ozdobne. Najczęściej liście mangolda są koloru zielonego, usytuowane na białych łodyżkach. Mangold występuje jednak w wielu kolorach, liście lub łodyżki mogą być w kolorze żółtym, czerwonym czy też pomarańczowym.

 Burak liściowy zawiera cenne dla zdrowia składniki mineralne, ma działanie alkalizujące, ponadto dostarcza organizmowi dużych ilości karotenu. Mangold jest cennym źródłem białka, żelaza, wapnia, witaminy K, A i C, kwasu foliowego oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2. Burak liściowy jest idealnym warzywem dla diabetyków, osób z problemami trawiennymi oraz dla kobiet w ciąży. Niezwykle pomocny w walce z anemią, miażdżycą i nadwagą, a ponadto jest lekkostrawny i małokaloryczny.

 Liście mangolda w smaku przypominają szpinak, łodyżka jednak smakuje jak kalarepka. Można go przygotowywać na wiele sposobów, dusić, zapiekać, gotować na parze. Idealnie smakuje z masełkiem i bułką tartą.

Ocena: 5