Jabłka prażone z kaszą jaglaną i migdałami: przepis na pyszny deser na chłodne dni
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jabłka prażone z kaszą jaglaną to świetna przekąska do pracy albo deser po zdrowym obiedzie. Przygotowuje się je zresztą bardzo szybko! Spróbujcie je przyrządzić, a zakochacie się w tym deserze.
SKŁADNIKI
- pół szklanki kaszy jaglanej
- słoiczek jabłek prażonych
- 50 g masła
- dwie garście płatków migdałów
- 4 łyżki dowolnego miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku a następnie gotujemy w garnku z 1,5 szklanki wody przez ok. 10 minut.
- Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Kiedy kasza będzie gotowa, wykładamy ją na talerze, na wierzch kładziemy jabłka prażone i migdały.
- Całość polewamy miodem lub syropem klonowym.