Kasza jaglana z gruszką
Kasza jaglana z gruszką to prosty pomysł na szybki deser dla całej rodziny. Dodaj do kaszy odrobinę cukru waniliowego i przyprawy do piernika, a deser stanie się wyjątkowo smaczny.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika CYKORIA
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego CYKORIA
- 2 gruszki
- 2+1 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki cukru pudru CYKORIA
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzącą wodą na sitku o małych oczkach, a następnie wsypujemy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszy.
Gotujemy 10 minut na małym ogniu, a następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy łyżkę masła oraz cukier wanilinowy i przykrywamy pokrywką, aby kasza napęczniała.
W tym czasie gruszki kroimy w kosteczkę (ze skórką).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, a po wymieszaniu także gruszki. Całość podsmażamy, ciągle mieszając do momentu, aż gruszki zmiękną (ok. 3-4 minuty).
Gorącą kaszę przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy gruszki i jeszcze gorące podajemy na stół.