Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi, przygotowane na kefirze i skąpane w syropie jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, która wiele słodkich deserów przejęła z kuchni osmańskiej. To słodkie jak ulep ciasto bez jajek i bez tłuszczu jest idealne na każdy pochmurny dzień.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki startej drobno dyni
- 1 szklanka kefiru
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szczypta soli
- masło do przygotowania formy
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włączyć piekarnik i grzanie do 180C.
- Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Formę posmarować masłem.
- W misce połączyć startą dynię, 0,5 szklanki cukru, kaszę manną i proszek do pieczenia. Wymieszać, wlać kefir i dodać skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie, ponownie szybko wymieszać, aby kasza nie zdążyła nasiąknąć kefirem.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
- Przygotować syrop. Wymieszać w rondelku wodę, 1 szklankę cukru i sok cytrynowy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
- Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zalać syropem. Pozostawić na 30 minut, aby ciasto wchłonęło całą wilgoć.
- Wierzch ciasta ozdobić połówkami orzechów włoskich.