Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami

2021-03-29
Ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi
Autor: Shutterstock Ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoski podbije wasze serca i żołądki
łatwy
0 min
4

Kapitalne ciasto dyniowe z kaszą manną i orzechami włoskimi, przygotowane na kefirze i skąpane w syropie jest tak pyszne, że znika w oka mgnieniu. Przepis pochodzi z kuchni bułgarskiej, która wiele słodkich deserów przejęła z kuchni osmańskiej.  To słodkie jak ulep ciasto bez jajek i bez tłuszczu jest idealne na każdy pochmurny dzień. 

 

Przepis przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki startej drobno dyni
  • 1 szklanka kefiru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
  • masło do przygotowania formy
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włączyć piekarnik i grzanie do 180C.
  • Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Formę posmarować masłem.
  • W misce połączyć startą dynię, 0,5 szklanki cukru, kaszę manną i proszek do pieczenia. Wymieszać, wlać kefir i dodać skórkę z cytryny, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie, ponownie szybko wymieszać, aby kasza nie zdążyła nasiąknąć kefirem.
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.
  • Przygotować syrop. Wymieszać w rondelku wodę, 1 szklankę cukru i sok cytrynowy, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować jeszcze 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
  • Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zalać syropem. Pozostawić na 30 minut, aby ciasto wchłonęło całą wilgoć.
  • Wierzch ciasta ozdobić połówkami orzechów włoskich.