Pilaw z bulguru - smaczne danie kuchni arabskiej

pilaw-z-bulguru-pilaw-z-ryzu-sposoby-na-dobry-pilaw.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pilaw w krajach arabskich przygotowywany jest częściej z kaszy bulgur, rzadziej z ryżu
łatwy
30 min
6

Dieta wegetariańska

Pilaw jest bardzo popularnym dodatkiem do dań głównych w Turcji i krajach arabskich. Najczęściej do jego przygotowania używana jest kasza bulgur. Przyrządzony z niej pilaw ma niepowtarzalny smak.

SKŁADNIKI

  • 1 kg kaszy bulgur
  • 200 g masła
  • 4 średnie cebule
  • 10 małych papryk
  • 2 duże pomidory
  • 8 szklanek wywaru warzywnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę bulgur płuczemy dużą ilością wody i odsączamy.
  • Kroimy w kostkę cebulę, myjemy paprykę, usuwamy szypułki i nasiona i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na małe kawałki.
  • Rozpuszczamy masło w rondlu, smażymy cebule. Gdy zmiękną, dodajemy kaszę bulgur i mieszamy na ogniu drewnianą łyżką przez około 5 minut.
  • Dodajemy pomidory i paprykę i przez kilka minut smażymy mieszając masę. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wywar mięsny i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu odparowania.
  • Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.
Kasza jaglana z warzywami
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej