Pilaw z bulguru - smaczne danie kuchni arabskiej
2021-04-01
łatwy
30 min
6
Dieta wegetariańska
Pilaw jest bardzo popularnym dodatkiem do dań głównych w Turcji i krajach arabskich. Najczęściej do jego przygotowania używana jest kasza bulgur. Przyrządzony z niej pilaw ma niepowtarzalny smak.
SKŁADNIKI
- 1 kg kaszy bulgur
- 200 g masła
- 4 średnie cebule
- 10 małych papryk
- 2 duże pomidory
- 8 szklanek wywaru warzywnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę bulgur płuczemy dużą ilością wody i odsączamy.
- Kroimy w kostkę cebulę, myjemy paprykę, usuwamy szypułki i nasiona i drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy na małe kawałki.
- Rozpuszczamy masło w rondlu, smażymy cebule. Gdy zmiękną, dodajemy kaszę bulgur i mieszamy na ogniu drewnianą łyżką przez około 5 minut.
- Dodajemy pomidory i paprykę i przez kilka minut smażymy mieszając masę. Przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wywar mięsny i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu odparowania.
- Wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i czekamy przez kolejne 5 minut.
Kasza jaglana z warzywami