Zapiekanka z kaszy gryczanej i drobiu - przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kasza gryczana to świetna propozycja na szybką zapiekankę. Można ją przygotować z różnymi składnikami: boczkiem, czosnkiem, cebulą czy papryką.
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowanego mięsa indyka
- 3–4 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 120 g żółtego sera
- mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki margaryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać, posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, obrane warzywa (marchewki, pietruszki i seler) starte na tarce o dużych oczkach i udusić. Doprawić solą.
- Do naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę kaszy, a potem: warzywa z pieczarkami, pokrojone mięso, pomidory, groszek konserwowy i 2/3 startego sera.
- Przykryć resztą kaszy, polać roztopioną margaryną i posypać pozostałym żółtym serem.
- Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.