Najlepsza kasza gryczana z pomidorami: ten przepis odmieni wasze życie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kasza gryczana z pomidorami smakuje niebanalnie. Gdy raz spróbujecie, nie będziecie chcieli już jeść inaczej. Doskonałe ziarenka kaszy przesiąknięte smakiem pomidorów i przypraw są przepyszne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz, gdzie warto iść do sklepu i co kupić:
SKŁADNIKI
- 200 g suchej kaszy gryczanej
- 180 g marchwi
- 160 g cebuli
- 400 ml gorącej wody
- 200 g pomidorów
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić drobno. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory pokroić w niedużą kostkę.
- Olej rozgrzać na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu. Dodać cebulę i smażyć 1 minutę. Następnie dodać marchew i smażyć jeszcze 5-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać zawartość patelni.
- Dodać pomidory, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 5 minut.
- Dodać suchą kaszę gryczaną.
- Gorącą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem.
- Tą mieszaniną zalać kaszę. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 20-30 minut.
- Gdy kasza wchłonie cały płyn i napuchnie, danie jest gotowe.