Zupa ogórkowa z kaszą bulgur - ciekawa wersja tradycyjnej ogórkowej z egzotyczną kaszą

Zupa ogórkowa z kaszą bulgur
Autor: Shutterstock Ciekawy pomysł na skrzyżowanie ogórkowej i krupniku z egzotyczną kaszą bulgur
łatwy
20 min
4

Szukasz ciekawego przepisu na zupę? Sięgnij do przepisu na zupę ogórkową z kaszą bulgur. To interesujące skrzyżowanie ogórkowej i krupniku.

Kaszę bulgur w przepisie na zupę ogórkową możesz zastąpić dowolną inną kaszą z pszenicy (gotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu).

SKŁADNIKI

  • 15 dag kaszy bulgur
  • kostka bulionowa lub mieszanka suszu warzywnego
  • włoszczyzna
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 duże lub 5 mniejszych ogórków kiszonych
  • łyżka oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew, por, korzeń pietruszki, seler naciowy pokrój w plasterki, korzeń selera zetrzyj na tarce. Warzywa włóż do 1,5 l wrzącej wody z rozpuszczoną kostką bulionową gotuj ok. 10 minut, następnie dodaj opłukaną kaszę i gotuj do miękkości kaszy i warzyw (w zależności od grubości kaszy maksymalnie ok. 8 min.).
  • W międzyczasie na patelni zeszklij na oleju, posiekaną cebulę, a gdy ona zmięknie dodaj pokrojone w plasterki lub słupki ogórki kiszone, liść i ziele, podduś wszystko na małym ogniu pod przykryciem, aż ogórki nieco zmiękną.
  • Połącz obie części zupy, zagotuj razem, dopraw pieprzem. Posyp posiekaną natką.