Spis treści
Podczas gotowania kasza podwaja swoją objętość
Aby kasza po ugotowaniu była smaczna, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Kasze grube miedzy innymi kaszę gryczaną przed gotowaniem należy kilka razy przepłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy też, że najlepiej kasze gotować na sypko wówczas zachowamy najważniejsze składniki odżywcze (minerały, witaminy z grupy B).
Podczas gotowania kasza zwiększa swoją objętość i aby wyszła idealna, należy użyć odpowiedniej ilości wody. Poniżej podajemy proporcje, jakie należy zachować podczas gotowania kaszy:
Na 1 szklankę kaszy używamy odpowiednio:
Kasza gryczana:
- na sypko – 1,5 szklanki wody
- rozklejana – 2 szklanki wody
Kasza jęczmienna perłowa:
- na sypko – 2 szklanki wody
- rozklejana – 3 szklanki wody
Kasza jęczmienna – pęczak:
- na sypko – 3 szklanki wody
- rozklejana – 3,5 szklanki wody
Kasza krakowska:
- na sypko – 1,5 szklanki wody
- rozklejana – 2,5 szklanki wody
Kasza manna:
- rozklejana 3 szklanki wody
Płatki owsiane:
- rozklejane - 3 szklanki wody
Jeśli przyrządzamy obiad dla 4 osób i kasza stanowi samodzielne danie, wówczas potrzebne nam są 2 szklanki kaszy, jeśli kasza jest tylko dodatkiem do dania - wówczas na 4 osobową rodzinę wystarczy 1 szklanka kaszy. Żeby kasza się nie skleiła, można do niej podczas gotowania dodać odrobinę tłuszczu (masła lub oliwy).
