Jak gotować kaszę?

2016-11-14 19:18

Kasze od dawien dawna królowały na polskich stołach. Dzięki wysokiej zawartości skrobi, mają wysoką wartość odżywczą. Najbardziej popularna jest kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, manna czy kuskus. Kasza jest prosta w przygotowaniu, ale należy pamiętać, jak ją gotować, by wyszła idealna.

jak-gotowac-kasze.jpg
Autor: photos.com Zasady gotowania kaszy.

Spis treści

  1. Podczas gotowania kasza podwaja swoją objętość
  2. Kasza gryczana:
  3. Kasza jęczmienna perłowa:
  4. Kasza jęczmienna – pęczak:
  5. Kasza krakowska:
  6. Kasza manna:
  7. Płatki owsiane:

Podczas gotowania kasza podwaja swoją objętość

Aby kasza po ugotowaniu była smaczna, powinniśmy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Kasze grube miedzy innymi kaszę gryczaną przed gotowaniem należy kilka razy przepłukać w zimnej wodzie. Pamiętajmy też, że najlepiej kasze gotować na sypko wówczas zachowamy najważniejsze składniki odżywcze (minerały, witaminy z grupy B).

Podczas gotowania kasza zwiększa swoją objętość i aby wyszła idealna, należy użyć odpowiedniej ilości wody. Poniżej podajemy proporcje, jakie należy zachować podczas gotowania kaszy:

Na 1 szklankę kaszy używamy odpowiednio:

Kasza gryczana:

  • na sypko – 1,5 szklanki wody
  • rozklejana – 2 szklanki wody

Kasza jęczmienna perłowa:

  • na sypko – 2 szklanki wody
  • rozklejana – 3 szklanki wody

Kasza jęczmienna – pęczak:

  • na sypko – 3 szklanki wody
  • rozklejana – 3,5 szklanki wody

Kasza krakowska:

  • na sypko – 1,5 szklanki wody
  • rozklejana – 2,5 szklanki wody

Kasza manna:

  • rozklejana 3 szklanki wody

Płatki owsiane:

  • rozklejane - 3 szklanki wody

Jeśli przyrządzamy obiad dla 4 osób i kasza stanowi samodzielne danie, wówczas potrzebne nam są 2 szklanki kaszy, jeśli kasza jest tylko dodatkiem do dania - wówczas na 4 osobową rodzinę wystarczy 1 szklanka kaszy. Żeby kasza się nie skleiła, można do niej podczas gotowania dodać odrobinę tłuszczu (masła lub oliwy).

Nasze i nie nasze kasze. Czy je rozpoznasz?
Pytanie 1 z 7
Jak nazywamy bardzo drobną kaszę, często gotowaną na mleku?
Zdjęcie