Sernik z kaszą manną, sosem truskawkowym i truskawkami

Sernik z kaszą manną to pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika. Kremowe ciasto świetnie smakuje z truskawkowym sosem i świeżymi owocami. Delikatny deser zachwyci wszystkich: domowników i przyjaciół.
340 g kaszy manny
200 g twarożku kanapkowego lub serka typu Philadelphia
2 jajka
150 g cukru
1 szczypta soli
250 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
300 g truskawek, 2 łyżki soku z cytryny i 50 g cukru na sos
200 g truskawek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po 1 łyżce twarożku i nadal ucierać.
Na koniec dodać kaszkę i mleko, wymieszać.
Formę z kominkiem posmarować masłem, oprószyć kaszą manną
Do formy wlać serową masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 40 minut.
Upieczonego ciasta nie wyjmować, ale uchylić drzwiczki i studzić przez 1 godzinę.
Przygotować sos truskawkowy. Cukier wsypać do rondelka, dodać 2 łyżki wody i sok z cytryny, podgrzewać do rozpuszczenia. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem i ponownie zmiksować.
Gotowy sernik udekorować świeżymi truskawkami. Podawać z sosem truskawkowym.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska