Francuska zupa pieczarkowa z kurczakiem i kaszą
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Oto przepis na francuską zupę pieczarkową z kurczakiem i kaszą jęczmienną, która zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Możesz ją podawać na co dzień, ale też podczas przyjęcia. Jest pyszna i lekka.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 dag pieczarek
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 8 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek kaszy jęczmiennej
- 4 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 4 pokrojone w kostkę piersi kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.
- Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do cebuli i smaż, aż się przyrumienią. Posiekaj czosnek.
- Wlej na patelnię bulion i sos sojowy, wsyp kaszę i posiekany czosnek.
- Duś całość 45 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wrzuć pokrojone piersi kurczaka. Duś 5-10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
- Wartość odżywcza porcji - ok. 330 kalorii.
- Zupę pieczarkową można przechowywać w lodówce do 3 dni, w zamrażarce (podzieloną na porcje) nawet 6 miesięcy.