Francuska zupa pieczarkowa z kurczakiem i kaszą

2021-03-29
MK
Zupa pieczarkowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa pieczarkowa
łatwy
50 min
4

Oto przepis na francuską zupę pieczarkową z kurczakiem  i kaszą jęczmienną, która zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Możesz ją podawać na co dzień, ale też podczas przyjęcia. Jest pyszna i lekka.

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 dag pieczarek
  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 pokrojone w kostkę piersi kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie.
  • Pieczarki pokrój w plasterki, dodaj do cebuli i smaż, aż się przyrumienią. Posiekaj czosnek.
  • Wlej na patelnię bulion i sos sojowy, wsyp kaszę i posiekany czosnek.
  • Duś całość 45 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Wrzuć pokrojone piersi kurczaka. Duś 5-10 minut, aż mięso będzie ugotowane.
  • Wartość odżywcza porcji - ok. 330 kalorii.
  • Zupę pieczarkową można przechowywać w lodówce do 3 dni, w zamrażarce (podzieloną na porcje) nawet 6 miesięcy.
MK