Zupa grzybowa z kaszą pęczak, fasolą i pomidorami
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Suszone grzyby w roli głównej, a do tego wartościowa kasza pęczak - takie danie idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. W ten prosty sposób dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych. Podajemy przepis na zupę grzybową z kaszą pęczak - autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
SKŁADNIKI
- 120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
- Bulion grzybowy Knorr
- mała, pokrojona w talarki marchewka
- 250 g pomidorów
- 80 g kaszy pęczak
- 80 g wymoczonej przez noc fasoli
- 30 g selera
- mała, drobno posiekana cebula
- 1 l wody
- 3 łyżki siekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj warzywa: pomidory, cebulę drobno pokrój, a seler zetrzyj. Do garnka przełóż kaszę, grzyby, fasolę i jarzyny.
- Składniki zalej litrem wody i gotuj przez półtorej godziny.
- Pokrój marchew i koperek. Pierwszy ze składników, wraz z kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów, dodaj do zupy.
- Całość dopraw wedle uznania i gotuj przez kolejne pół godziny.
- Posiekany koperek dodaj do zupy. Gdyby miała zbyt gęstą konsystencję, dodaj do niej niewielką ilość wody i gotuj przez kolejne 5 minut.