Zupa grzybowa z kaszą pęczak, fasolą i pomidorami

2021-03-31
mat. prasowe Knorr
Zupa grzybowa z kaszą pęczak
Autor: materiały prasowe Knorr Aromat grzybów i moc składników odżywczych - takie danie najlepiej sprawdza się jesienią i zimą
łatwy
20 min
4

Suszone grzyby w roli głównej, a do tego wartościowa kasza pęczak - takie danie idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. W ten prosty sposób dostarczymy organizmowi cennych składników odżywczych. Podajemy przepis na zupę grzybową z kaszą pęczak - autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

SKŁADNIKI

  • 120 g suszonych, namoczonych i posiekanych grzybów
  • Bulion grzybowy Knorr
  • mała, pokrojona w talarki marchewka
  • 250 g pomidorów
  • 80 g kaszy pęczak
  • 80 g wymoczonej przez noc fasoli
  • 30 g selera
  • mała, drobno posiekana cebula
  • 1 l wody
  • 3 łyżki siekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj warzywa: pomidory, cebulę drobno pokrój, a seler zetrzyj. Do garnka przełóż kaszę, grzyby, fasolę i jarzyny.
  • Składniki zalej litrem wody i gotuj przez półtorej godziny.
  • Pokrój marchew i koperek. Pierwszy ze składników, wraz z kostką bulionową Knorr, która podkreśli smak grzybów, dodaj do zupy.
  • Całość dopraw wedle uznania i gotuj przez kolejne pół godziny.
  • Posiekany koperek dodaj do zupy. Gdyby miała zbyt gęstą konsystencję, dodaj do niej niewielką ilość wody i gotuj przez kolejne 5 minut.
mat. prasowe Knorr