Kasza manna zapiekana z owocami: przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kasza manna zapiekana z owocami to propozycja ciepłego deseru, ale miłośnicy słodkich dań mogą przygotować sobie to danie także na lunch lub kolację. To niedroga, łatwa do przyrządzenia i smakowita propozycja.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kaszy manny
- 200 g zmielonego chudego sera
- 2 duże jajka
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
- kilkanaście świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Po 3-4 minutach ubijania dodawać po łyżce sera.
- Wlać mleko, dodać kaszę, całość wymieszać, a następnie delikatnie wsypać do masy połowę owoców i umieścić całość w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce. Do przygotowania tego deseru można użyć dowolnych owoców sezonowych - malin, jeżyn, wiśni, śliwek itd.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans.