Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Owocowa sałatka z kaszą kuskus i rukolą to eleganckie danie. Świetnie sprawdzi się zarówno w roli lekkiego posiłku, jak i wyjątkowej przystawki. Skojarzenie delikatnej w smaku kaszki, pikantnych liści rukoli, miękkiego awokado i soczystej gruszki jest po prostu niezrównane. Dla wzbogacenia tekstury proponujemy dodać chrupkie orzechy.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 opakowanie liści rukoli, około 200 g
- 1 awokado
- 1 gruszka, dojrzała i soczysta
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 50 g orzechów laskowych
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić.
- Awokado i gruszkę obrać, pokroić na plasterki lub kawałki wielkości kęsa, skropić sokiem z cytryny.
- Cebulę pokroić na talarki, posolić i popieprzyć, odstawić.
- Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.
- Na dużym talerzu lub półmisku wymieszać kaszkę kuskus z rukolą.
- Na kaszy i listkach rukoli ułożyć awokado i gruszkę, polać sokiem z cytryny.
- Na wierzchu ułożyć kółka posolonej cebuli.
- Wszystko razem skropić oliwą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.
- Podawać od razu, nim liście rukoli zwiędną pod wpływem kwasów i tłuszczów.