Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego
Zazwyczaj ze schabu robimy schabowe. Ale to smaczne, soczyste i niezbyt tłuste mięso ma znacznie więcej zastosowań kulinarnych. Wiele dań ze schabu przygotowuje się równie szybko i łatwo co panierowane schabowe kotlety. Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? Można zrobić na przykład znakomitą pieczeń, zdrową domową wędlinę bez konserwantów lub pyszną roladę. Schab świetnie również smakuje przyrządzony w sosie.
Spis treści
Zrób ze schabu pieczeń
Schab to doskonałe mięso na pieczyste. Właściwie przygotowany i upieczony schab będzie aromatyczny, miękki i soczysty. Warto pamiętać, aby nie pozbawiać go całości tłuszczu. Nawet jeśli nie lubimy warstewki tłuszczu na mięsie warto ją zostawić do pieczenia - będzie barierą, dzięki której wilgoć nie będzie ze schabu uciekać, zatrzyma wszystkie pyszne i aromatyczne soki wewnątrz mięsa.
Soczysty schab zapiekany w porach - łatwy do przygotowania i pełen aromatu
Schab pieczony z papryką i ziemniakami
Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad
Zrób ze schabu roladę
Schab środkowy to mięso idealne na roladę, jego walcowaty, podłużny kształt, zwarte mięso i równie brzegów sprawiają, że łatwo go naciąć i zwinąć. To, czym nadziejemy schabową roladę to już zupełnie inna historia, a jej zakończeń może być tyle, ilu eksperymentatorów w kuchni. Tradycyjny schab ze śliwką jest pyszny, ale to naprawdę jedna z bardzo wielu opcji. Schab cudownie komponuje się z innymi rodzajami mięs, wędlinami, a także farszami z owoców i warzyw.
Pieczony schab nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką
Schab nadziewany kiełbasą [świąteczny przepis na schab na ciepło i na zimno]
Schab faszerowany owocami: przepis na Wielkanoc i nie tylko
Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy
Sprawdź koniecznie: Jak naciąć i zwinąć schab na roladę?
Zrób ze schabu wędlinę
Domowa wędlina to najlepszy mięsny dodatek do kanapek. Zawiera tylko to, co chcemy zawierała, czyli mięso i przyprawy. Nie musimy się martwić o sztuczne barwniki, konserwanty i ulepszacze. Poza tym wędlina zrobiona w domu jest smaczniejsza od sklepowej i tańsza, a na dodatek bardzo ładnie się przetrzymuje. Schab na kanapki można przygotować na wiele sposobów.
Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis
Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku
Schab peklowany na sucho - pyszna domowa wędlina
Podaj schab w sosie
Schab to jeden z tych rodzajów mięsa, który stosunkowo rzadko dusimy w sosie. Zazwyczaj do tego rodzaju dań wybieramy karkówkę lub łopatkę, niekiedy także szynkę. Tymczasem schab równie dobrze smakuje w sosie, jak inne rodzaje mięsa wieprzowego. Warto spróbować schab nie tylko w sosie własnym. Da schabu świetnie pasują sosy grzybowe, śmietanowe, a także owocowe. Spośród tych ostatnich bardzo polecam sos z czerwonych porzeczek, który ze schabem komponuje się wprost idealnie. Poza sezonem porzeczkowym schab lubię przygotować z pomarańczami lub jabłkami.
Znakomity schab w porzeczkowym sosie - pomysł na schabowe inaczej
Schab z grzybami - pomysł na smaczny niedzielny obiad
Schab z sosem chrzanowym: delikatniejsza wersja schabu
Schab w sosie czosnkowo-serowym-przepis
Schab w sosie pomarańczowym według Jana Kuronia
Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!
Światowy schab
Schab wieprzowy jadany jest niemal na całym świecie. Warto wypróbować sposoby na schab naszych bliższych sąsiadów. Węgrzy duszą go w kapuście z dodatkiem tokaju, Chińczycy smażoną w cieście, a Holendrzy lubią schab z jabłkami. Znakomitym pomysłem jest również południowoeuropejski pomysł podania schabu w chlebku pita. Fast food ze schabem? Czemu nie?
Schab smażony w cieście - przepis na schab w azjatyckim stylu
Schab z czerwoną kapustą i tokajem - wystrzałowy przepis na schab!
Schab po holendersku z jabłkami
Schab po bałkańsku - idealny na imprezę
Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad