Schab nadziewany kiełbasą [świąteczny przepis na schab na ciepło i na zimno]
2021-03-29
średni
20 min
4
Schab nadziewany kiełbasą to doskonały przepis na świąteczne mięso na ciepło lub na zimno. Jest bardzo dekoracyjny i smakowity. Możemy go nadziać kiełbasą wędzoną lub białą surową kiełbasą. Należy podawać z chrzanem lub ćwikłą (na zimno) bądź z buraczkami albo kapustą odsmażaną (na ciepło).
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- długie pętko kiełbasy (wędzonej lub surowej)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
- 6 łyżek oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Obierz i posiekaj czosnek.
- Umyj i osusz schab. Długim ostrym nożem zrób w nim kieszeń i wsuń w nią wędzoną kiełbasę. Natrzyj mięso czosnkiem, kminkiem, solą oraz szczyptą pieprzu.
- Ułóż na blasze i obłóż pokrojoną cebulą. Polej olejem. Piecz w temp. 190 stopni przez 1 godz. 15 minut. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody.