Schab nadziewany kiełbasą [świąteczny przepis na schab na ciepło i na zimno]

2021-03-29
Sandra Osińska
Schab nadziewany kiełbasą [świąteczny przepis na schab na ciepło i na zimno]
Autor: Shutterstock Schab nadziewany kiełbasą [świąteczny przepis na schab na ciepło i na zimno]
średni
20 min
4

Schab nadziewany kiełbasą to doskonały przepis na świąteczne mięso na ciepło lub na zimno. Jest bardzo dekoracyjny i smakowity. Możemy go nadziać kiełbasą wędzoną lub białą surową kiełbasą. Należy podawać z chrzanem lub ćwikłą (na zimno) bądź z buraczkami albo kapustą odsmażaną (na ciepło).

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • długie pętko kiełbasy (wędzonej lub surowej)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Obierz i posiekaj czosnek.
  • Umyj i osusz schab. Długim ostrym nożem zrób w nim kieszeń i wsuń w nią wędzoną kiełbasę. Natrzyj mięso czosnkiem, kminkiem, solą oraz szczyptą pieprzu.
  • Ułóż na blasze i obłóż pokrojoną cebulą. Polej olejem. Piecz w temp. 190 stopni przez 1 godz. 15 minut. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody.
Sandra Osińska