Schab z sosem chrzanowym: delikatniejsza wersja schabu

2021-03-26
Schab z sosem chrzanowym: delikatniejsza wersja schabu
Autor: Shutterstock Schab podduszony w bulionie i polany sosem chrzanowym jest delikatniejszy i bardziej soczysty niż klasycznie pieczone mięso.
łatwy
25 min
4

Schab duszony polany sosem chrzanowym to delikatniejsza wersja tradycyjnego pieczonego schabu podawanego na odświętnych obiadach. Taki schab doskonale sprawdzi się podczas odświętnego obiadu w rodzinnym gronie.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg chudego schabu bez kości
  • mały słoik chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • 200 ml śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • olej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyj i osusz. Natrzyj przyprawami i odstaw na 24 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie mięso obsmaż na oleju w brytfance i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami bulionu warzywnego.
  • Po upieczeniu wyjmij mięso, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj śmietanę rozrobioną z mąką.
  • Całość sosu zagotuj, jeśli jest zbyt rzadki zredukuj do pożądanej gęstości. Na koniec dodaj chrzan odciśnięty z nadmiaru soku.
  • Schab podawaj pokrojony w płasty i polany sosem.