Schab z sosem chrzanowym: delikatniejsza wersja schabu
2021-03-26
łatwy
25 min
4
Schab duszony polany sosem chrzanowym to delikatniejsza wersja tradycyjnego pieczonego schabu podawanego na odświętnych obiadach. Taki schab doskonale sprawdzi się podczas odświętnego obiadu w rodzinnym gronie.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg chudego schabu bez kości
- mały słoik chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 liście laurowe
- 200 ml śmietany
- 1 czubata łyżka mąki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- olej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyj i osusz. Natrzyj przyprawami i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso obsmaż na oleju w brytfance i wstaw na 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W połowie pieczenia mięso podlej dwoma szklankami bulionu warzywnego.
- Po upieczeniu wyjmij mięso, a sos przelej przez sito do mniejszego naczynia. Dodaj śmietanę rozrobioną z mąką.
- Całość sosu zagotuj, jeśli jest zbyt rzadki zredukuj do pożądanej gęstości. Na koniec dodaj chrzan odciśnięty z nadmiaru soku.
- Schab podawaj pokrojony w płasty i polany sosem.