Schab peklowany na sucho - pyszna domowa wędlina
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Schab peklowany na sucho to znakomita domowa wędlina, aromatyczna, pachnąca dymem i zdrowa - bo bez nadmiaru konserwantów. Smakuje lepiej niż niejedna droga wędlina dojrzewająca.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 1,5 łyżki soli peklowej
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki papryki w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponakłuwać dość gęsto nakłuwaczem do mięsa lub widelcem.
- Przyprawy wymieszać ze sobą i mieszanką natrzeć dokładnie mięso ze wszystkich stron. Mięso włożyć do miski i wstawić do lodówki na 7 dni, codziennie przekręcić.
- Po tym czasie mięso należy dokładnie obmyć zimną wodą z resztek przypraw, a następnie całkowicie osuszyć. Schab powiesić na haku lub opleść sznurkiem do wędlin.
- Wodzarkę nagrzać do temperatury ok 40 st. C. i dokładnie wysuszyć w niej schab. Następnie wędzić w temperaturze 50 st. C. przez ok 3 godz.
- Gotową wędlinę pozostawić w wędzarni do całkowitego wystygnięcia.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad