Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu
- 300 g kurek (mogą być mrożone)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić i dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby będą miękkie.
- Ostrym długim nożem zrobić w środku schabu otwór i nadziać go kurkami. Mięso owinąć sznurkiem i posmarować z każdej strony olejem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 90 min w temperaturze 180 st. C.
- W czasie pieczenia mięso często przekręcać i polewać powstałym sosem.