Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

2021-03-29
Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy
Autor: Shutterstock Schab faszerowany kurkami
łatwy
40 min
4

Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu
  • 300 g kurek (mogą być mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić i dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć aż grzyby będą miękkie.
  • Ostrym długim nożem zrobić w środku schabu otwór i nadziać go kurkami. Mięso owinąć sznurkiem i posmarować z każdej strony olejem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 90 min w temperaturze 180 st. C.
  • W czasie pieczenia mięso często przekręcać i polewać powstałym sosem.