Schab w chlebku pita
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Schab w chlebku pita to danie, które można za każdym razem przygotować inaczej. Wystarczy do kawałków mięsa dodać inne warzywa – rzodkiewka, kolorowe papryki, ogórek czy cebula, oraz polać sosem. Zamiast schabu można upiec piersi indyka lub kurczaka i wszystko podawać w chlebie pita.
Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"
SKŁADNIKI
- 4 chlebki pita
- 450 g schabu
- mieszanka przypraw: papryka słodka, oregano, kolendra i suszona cebula
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 plasterki pomidora
- liście sałaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w paski, posypać mieszanką przypraw i skropić oliwą, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
- Chlebki poprzecinać, aby powstały kieszonki, ułożyć na aluminiowej tacce i podpiekać, aż będą gorące.
- Schabowe paski ułożyć na ruszcie i piec po 5 minut z każdej strony. Upieczone włożyć do chlebków, uzupełnić plasterkami pomidorów i liśćmi sałaty.
- Można polać ulubionym sosem, na przykład tatarskim lub czosnkowym.