Soczysty schab zapiekany w porach - łatwy do przygotowania i pełen aromatu
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Schab zapiekany w porach to oryginalny a jednocześnie niesłychanie prosty do przygotowania przepis na schab inaczej. Idealny dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe i schab pieczony oraz dla tych, którzy cenią sobie dania, które przygotowujesz 10 minut i wkładasz do piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 2 duże cebule
- 1 duży por
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz, czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Oprószyć przyprawami.
- Cebule i pora pokroić w talarki.
- W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora.
- Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć masło.
- Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkryć, pozwalając mu się lekko przyrumienić.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad