Soczysty schab zapiekany w porach - łatwy do przygotowania i pełen aromatu

2021-03-29
Soczysty schab zapiekany w porach - łatwy do przygotowania i pełen aromatu
Autor: Shutterstock Schab zapiekany z porami i cebulą, w śmietanowym sosie, jest  soczysty i aromatyczny
łatwy
15 min
4

Schab zapiekany w porach to oryginalny a jednocześnie niesłychanie prosty do przygotowania przepis na schab inaczej. Idealny dla  tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe i schab pieczony oraz dla tych, którzy  cenią sobie dania, które przygotowujesz 10 minut i wkładasz do piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 duże cebule
  • 1 duży por
  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Oprószyć przyprawami.
  • Cebule i pora pokroić w talarki.
  • W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora.
  • Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć masło.
  • Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny.
  • Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkryć, pozwalając mu się lekko przyrumienić.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad