Pieczony schab nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką: kolorowa pieczeń ze schabu

Pieczony schab nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką
Autor: Shutterstock Kolorowy schab pieczony, nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką, podany z pieczonymi batatami
łatwy
30 min
4

Pieczony schab nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką to efektowna kolorowa pieczeń ze schabu. Środkowy schab wieprzowy to bogactwo smaku i wartości odżywczych. Zawsze, gdy jest promocja na ten gatunek mięsa robię sobie mały zapas na później. Obfita pieczeń ze schabu idealnie pasuje na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie przy stole. Polecam soczysty schab pieczony! 

Ważne wskazówki jak upiec schab

Schab wieprzowy to tradycyjnie luksusowy surowiec w kuchni polskiej. Walka o schabowego nie tylko od święta naznacza całą naszą historię. Już w zamierzchłych czasach o mieszkańcach ziem na Wisłą i Odrą pisano, że z upodobaniem hodują wieprze i ich pieczone mięso zjadają na ucztach suto zakrapianych piwem. Wieprzowina zajmuje specjalne miejsce w polskich kulinariach. 

Więcej o wartościach odżywczych schabu dowiesz się z artykułu Schab wieprzowy: zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza? 

Pieczenie schabu wbrew pozorom nie wymaga specjalnych umiejętności. Ten gatunek mięsa jest łatwy w obróbce kuchennej. Warto jednak pamiętać, że kawałek schabu przeznaczony na pieczeń powinien ważyć co najmniej 1 kg.  

Jeśli wciąż masz wątpliwości, więcej o sekretach przygotowania pieczeni wieprzowej znajdziesz w artykule Jak zrobić pieczeń wieprzową? Jak przygotować pieczyste z wieprzowiny? Najlepsze przepisy

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg środkowego schabu wieprzowego
  • sól i pieprz
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • oraz 1-2 słodkie ziemniaki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W schabie zrobić nacięcie przez środek na przestrzał. Schab oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć około 1 minuty.
  • Dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać szpinak i smażyć do chwili, gdy liście zmiękną i zmienią kolor na ciemnozielony. 
  • Dodać pokrojony ser feta i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić i wymieszać ze szpinakiem. Zdjąć z ognia. Ewentualnie przyprawić pieprzem. Z soli bym zrezygnowała, bo ser feta jest wystarczająco słony.
  • Farszem napełnić nacięcie. Schab ułożyć w brytfannie. Wierzch mięsa posmarować olejem. Wokół schabu ułożyć pokrojone na kawałki słodkie ziemniaki wymieszane z posiekanymi ząbkami czosnku, tymiankiem i olejem, przyprawione solą. 
  • Piec początkowo 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C lub 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Osobiście polecam dłuższe pieczenie w niższej temperaturze, schab po upieczeniu będzie bardziej soczysty i smakowity. 
  • W trakcie pieczenia polewać schab sosem, który się zbiera na dnie brytfanny. Powtarzać tę czynności kilkukrotnie.
  • Po upieczeniu wyjąć schab z piekarnika, okryć folią aluminiową i pozostawić na 15 minut, aby mięso wchłonęło soki.
  • Dopiero po tym czasie kroić schab na plastry i podawać. Doskonale smakuje z pieczonymi słodkimi ziemniakami. 
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej