Schab w sosie czosnkowo-serowym - przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Proponujemy schab w sosie czosnkowo-serowym. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni - można go podawać także w sosach. Doskonale pasują do tego delikatnego mięsa.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 25 dag pieczarek
- 10 dag sera żółtego
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu (może być z kostki np. grzybowy)
- pół szklanki gęstej śmietany
- mąka
- kilka łyżek oleju
- sól, pieprz
- posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla.
- Zalewamy bulionem. Dusimy.
- W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki.
- Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5h, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia.
- Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
- Na tarce o dużych oczkach, ścieramy żółty ser i posypujemy nim mięso.
- Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy zieleniną.