Schab w sosie czosnkowo-serowym - przepis

Schab w sosie czosnkowo-serowym - przepis
Autor: Shutterstock Schab w sosie serowo-czosnkowym
łatwy
35 min
4

Proponujemy schab w sosie czosnkowo-serowym. Schab nie zawsze musi mieć postać kotleta lub pieczeni - można go podawać także w sosach. Doskonale pasują do tego delikatnego mięsa.

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • 25 dag pieczarek
  • 10 dag sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki np. grzybowy)
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • mąka
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • posiekana zielenina (natka pietruszki lub szczypior)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron. Przekładamy do rondla.
  • Zalewamy bulionem. Dusimy.
  • W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w plasterki. Czosnek miażdżymy lub ścieramy na średnich oczkach tarki.
  • Dodajemy do schabu. Dusimy wszystko razem ok. 1,5h, na małym ogniu. W razie czego dolewamy troszkę wody w trakcie duszenia.
  • Miękkie zdejmujemy z palnika. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
  • Na tarce o dużych oczkach, ścieramy żółty ser i posypujemy nim mięso.
  • Schab podajemy z ziemniakami lub ryżem. Na talerzu posypujemy zieleniną.
Marta Balko
więcej