Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad
2021-03-29
średni
60 min
4
Pomysł na schab zapiekany w cieście francuskim zaczerpnęliśmy z kuchni brytyjskiej. Przygotowane w ten sposób mięso jest smaczne i soczyste, a ciasto przyjemnie chrupkie.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 grube plastry schabu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 10 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- żółtko
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki myjemy i drobno kroimy.
- Mięso obsmażamy z obu stron na oleju (po ok. 2 min), wyjmujemy mięso, olewamy odrobinę oleju i wrzucamy na patelnię cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
- Z ciasta wycinamy 4 prostokąty, na których rozkładamy pieczarki i mięso. Zawijamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
- Wierzch roladek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st. C., aż się lekko zromieni.