Schab zapiekany w cieście francuskim na rodzinny obiad

2021-03-29
Schab w cieście francuskim na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Schab w cieście francuskim to pomysł na efektowne danie.
średni
60 min
4

Pomysł na schab zapiekany w cieście francuskim zaczerpnęliśmy z kuchni brytyjskiej. Przygotowane w ten sposób mięso jest smaczne i soczyste, a ciasto przyjemnie chrupkie.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 grube plastry schabu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • żółtko
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy, pieczarki myjemy i drobno kroimy.
  • Mięso obsmażamy z obu stron na oleju (po ok. 2 min), wyjmujemy mięso, olewamy odrobinę oleju i wrzucamy na patelnię cebulę.
  • Gdy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Z ciasta wycinamy 4 prostokąty, na których rozkładamy pieczarki i mięso. Zawijamy i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Wierzch roladek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 st. C., aż się lekko zromieni.